Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Γυναίκα από χρυσό - Woman in gold (2015)

Θα πάμε ξανά σε μια βιογραφική ταινία.. Σε μια ταινία που αρχικά πίστεψα πως είναι δράμα, ή εποχής, ή και τα δύο. Δεν είναι τίποτα από τα δύο.

Η ταινία αφορά τη δικαστική διαμάχη της Maria Altmann με την αυστριακή κυβέρνηση για έργα τέχνης που έκλεψαν οι Ναζί από την εβραϊκής καταγωγής οικογένειά της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλευρό της βρίσκεται ο άπειρος αλλά φιλόδοξος νεαρός δικηγόρος της Randy Schoenberg και το σημαντικότερο έργο τέχνης που διεκδικούν είναι το πορτραίτο της θείας της που φιλοτέχνησε ο Κλιμτ "Portrait of Adele Bloch-Bauer I".

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τη, βραβευμένη με Όσκαρ, μεγάλη κυρία του κινηματογράφου, Helen Mirren ("The Queen") και τον, κατώτερο των περιστάσεων, Ryan Reynolds. Σκηνοθετεί ο Simon Curtis, ο οποίος, πλην του "My week with Marilyn", έχει κάνει μόνο τηλεόραση. Αξιοπρεπές το αποτέλεσμα, αν και για να το πετύχει, χρησιμοποιεί τον εύκολο δρόμο, τις συγκινητικές αναδρομές στην κατεχόμενη Αυστρία μέσα από τις αναμνήσεις της πρωταγωνίστριας.

Ας πούμε την αλήθεια: Το Χόλυγουντ έχει τραβήξει το θέμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τα μαλλιά. Οι ταινίες με αυτό το θέμα είναι περισσότερες απ'ό,τι πρέπει. Και το πιο εκνευριστικό όλων είναι ότι οι περισσότερες από αυτές είναι από καλές ως αριστουργήματα. Η "Γυναίκα από χρυσό" δε θα καταφέρει να μπει σε αυτή την κατηγορία. Ενώ το θέμα της είναι ενδιαφέρον από μόνο του, δεν καταφέρνει να κρατήσει το θεατή και ποντάρει, θα έλεγα, μόνο στις ιστορικές αναδρομές, οι οποίες περιλαμβάνουν όλες τις καλές σκηνές της ταινίας.

Τα κακά νέα: Ο ανεπαρκής Ryan Reynolds. Σε μια σκηνή της ταινίας βρίσκεται σε έντονη συναισθηματική φόρτιση μετά την επίσκεψή του στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Βιέννη. Επικό ρεσιτάλ κακής ηθοποιίας.

Τα καλά νέα: Η υπέροχη Helen Mirren. Αποδίδει τόσο καλά τα στοιχεία του ρόλου της.. Το ιδιαίτερο του χαρακτήρα, τη δυναμικότητα, την αριστοκρατική καταγωγή.

Μας εξέπληξε: Η, πολύ ταλαντούχα, Tatiana Maslany, η οποία υποδύεται την πρωταγωνίστρια Μαρία, στο νεαρό της ηλικίας της.

Μας άρεσε;
Ανάμεικτα τα συναισθήματα. Μάλλον δεν καταφέρνει να κάνει τη διαφορά. Θα μείνει κι αυτό στη σφαίρα της μετριότητας.

Βαθμολογία: 6.5/10
«Portrait of Adele Bloch-Bauer I»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου